Uw tuin winterklaar maken

Er zijn eigenlijk twee voordelen van het winterklaar maken van uw tuin. Ten eerste kan het helpen om de groei van uw planten te bevorderen voor het voorjaar. Daarnaast kan het helpen om ervoor te zorgen dat uw tuin de winter overleeft. Over het algemeen zijn oktober en november de beste maanden om uw tuin winterklaar te maken.

Is het u dit jaar niet gelukt, niet getreurd want de tuin winterklaar maken is niet per se nodig. Bij het winterklaar maken helpt u enkel de tuin een handje om zo goed mogelijk de winter door te komen. U kunt altijd een hoveniersbedrijf inhuren voor hulp. Zo heeft u zelf meer tijd voor leuke dingen zoals een filmavond met vrienden of wedden op sport via bookmakers zoals bet777. Of wellicht gaat u eindelijk dat nieuwe boek open slaan of dat nieuwe recept uitproberen.

Snoeien, snoeien, snoeien..

Het is tijd om alle uitgebloeide planten te bloeien. Daarbij kunt u uitschieters wegknippen en eventueel heggen en bomen snoeien zodat ze weer mooi kort zijn. Door planten te snoeien kunnen ze in het voorjaar weer lekker groeien. Voordat het januari is moet u in ieder geval berken, druiven, noten en acers snoeien. In de eerste maand van het jaar komen hun sapstromen namelijk weer op gang.

Vorstgevoelige planten

Er zijn een aantal planten die de vorst niet zo fijn vinden. U kunt deze planten extra bescherming bieden, bijvoorbeeld door ze in te pakken. Een andere optie is om deze planten in zijn geheel binnen te zetten, dit gaat natuurlijk het makkelijkst als ze in een pot staan.

Gazon aanpakken

Verwijder alle losse bladeren en dergelijke van het gazon. Een dikke laag bladeren zorgt er namelijk voor dat uw fraaie gazon niet voldoende licht en zuurstof krijgt, waardoor het kan gaan vergelen en zelfs rotten. Door de bladeren weg te harken houdt u het gras groen. Daarna kunt u uw gazon voor de laatste keer in het jaar maaien, het liefst tot ongeveer 4 centimeter. Voor een extra mooi gazon kunt u het gras in september of oktober nog een laatste keer voorzien van gazonmest.

Buitenkraan

Nu de zomer voorbij is heeft u de buitenkraan eigenlijk niet meer nodig. Sluit de buitenkraan daarom af en ruim uw tuinslang op. Het is belangrijk dat u de buitenkraan afsluit voor de vorst komt. Als u dit niet doet, dan ontstaat er kans op een bevroren en gesprongen waterleiding. U kunt de buitenkraan winterklaar maken door de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht te draaien. Draai vervolgens de buitenkraan en aftapkraan open zodat het resterende water uit de kraan kan lopen, op deze manier maakt u de leiding leeg. Ten slotte kunt u de aftapkraan dichtdraaien, de buitenkraan mag open blijven staan.

Het tuinstel

Als u dit nog niet heeft gedaan, dan is nu het juiste moment om het tuinstel af te doen en naar binnen te halen. Kijk daarbij even rond in de tuin en ga na of er nog andere accessoires zijn die u naar binnen moet halen. Bepaalde planten kunnen bijvoorbeeld verplaatst worden naar het tuinhuis, zodat ze warmer staan.

De vijver

De volgende stap is de vijver, verwijder bladeren en dode planten uit het water. Als u dit niet doet, kunnen ze gaan rotten en kunnen er vervelende gassen vrijkomen in het water. Dit heeft vaak nare consequenties voor uw vissen en ander waterleven. Als u geen zin heeft om elke dag bladeren uit de vijver te harken, kunt u een net over het water spannen.

Voorjaarsbollen

Voor een fleurige tuin in de lente is de tijd nu aangebroken om bloembollen te planten. Kies gezellige kleurtjes uit en maak uw perkjes winterklaar met diverse voorjaarsbollen. Een aantal opties zijn narcissen, krokussen, tulpen en hyacinten.